Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 01:13 - Всесилна ли е властта?
Автор: galiton Категория: Забавление   
Прочетен: 1217 Коментари: 1 Гласове:
3



Не, не питам за тази, конкретна власт. Всяка власт е силна докато има какво да даде. С онова, което дава, тя държи народа си в подчинение.

 

Обикновено дава пари. Или, по-точно  –  ги разпределя. Когато се появи проблем с парите, започва да дава сигурност. А когато фалира и вече няма какво друго да даде, дава права и свободи.

 

Представителната демокрация се осъществява чрез партиите. Те дават обещания за права и свободи, преди да дойдат на власт, и пари, или сигурност, или бонуси, след като дойдат. Не на всички и не по равно.

 

Преведено на изключително много прост език,

Партиите си купуват властта на лизинг и я ползват по усмотрение. Плащат възможно най-малко и ползват възможно най-безогледно. Възможното го определяме ние.

 

Народа и управляващите така са свикнали с маниерите, правилата и способностите си, че каквото и да било развитие, във всяка област, е предсказуемо с огромна степен на достоверност. Ходовете в играта са едни и същи, крайния резултат е предизвестен, и ако някой остава понякога изненадан, това е само онзи, който междувременно се е позамаял от успеха.

 

На мен властта не ми пречи. Която и да е тя.

 

На останалите, тук в блога – също. Както и на останалите в държавата. Всички, обаче, се преструват. Измислил си е цял един народ някакви, никъде не описани критерии, съобразно които оценява ли, оценява. Говори и се реди смирено на опашка за онова, което властта раздава: - пари, сигурност и миражи. Уж протестира, а в същност – не. Уж мизерства, а в същност – не. Уж съществува ...

 

Веднага щом спре да прави това, обществото ще стане ухажвано общество. По същите причини, поради които е уважаван и отделния човек, който не се реди на опашка и не протяга ръка.

 

Ако искаш да те уважават, не чакай да ти дават. Не призовавай народа, не разчитай на непознати и се опитвай да градиш реалистични представи.

 

Вероятните възражения по така поставения въпрос са, че човека е стадно животно, че обществото се нуждае от правила и сигурност, че има слаби и в неравностойно положение хора.

Всички, които ще изразят подобни съображения, крият зад тях огромната си неангажираност именно по тези въпроси, които така ентусиазирано дебатират.




Тагове:   партия,   общество,   власт,


Гласувай:
3



Следващ постинг

1. gwendoline - Много вярно твърдение, хареса ми.
24.02.2012 13:47
За уважания човек и неухажваното общество.
Пиши още,
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galiton
Категория: Забавление
Прочетен: 10230
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 39
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930